Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Το κυνήγι της ευτυχίας... με προσοχή, παρακαλώ!


 

Όταν η ευτυχία αποτελεί αυτοσκοπό, η διαρκής και με κάθε κόστος αναζήτησή της, ακυρώνει ή απομακρύνει κάποιες συνθήκες που ίσως είναι τελικά χρήσιμες σε αυτήν την αναζήτηση. Χωρίς να αναλώνω πολύ χρόνο για σκέψη, αισθάνομαι οτι η δικτατορία της ευτυχίας αποδιώχνει συνθήκες όπως η μελαγχολία ή η ζωοφόρα πρόσκαιρη ελαφριά θλίψη που είναι πολύ χρήσιμες για να φτάσει το σώψυχό  μας (δεν αντέχω πια την χρήση της λέξης “ψυχή”!) στον επιθυμητό προορισμό: ο βραζιλιάνος ποιητής Βινίσιους ντε Μοράλες (αλήθεια, υπάρχει ή υπήρξε ποτέ αυτός ο άνθρωπος ή είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιων ευφάνταστων που βάζουν στα χείλη του λόγια που εξυπηρετούν τους σκοπούς τους;) λέει οτι «η ευτυχία είναι σαν ένα φτερό που πετάει ανάλαφρα, αλλά όχι για πολύ». Τώρα που το σκέφτομαι, θα ήταν ιδιαίτερα βαρετό ένα φτερό βρίσκεται συνεχώς εν πτήσει. Ειδάλλως, υπάρχει πάντα η κατάσταση του “επίτηδες ευτυχισμένου” ανθρώπου της ταινίας Zardoz του 1974 στον ουτοπικό τόπο του θεού Zardoz που ο Sean Connery και η Charlotte Rampling μάλλον θα θέλουν να ξεχάσουν. 

Βρήκα στη Μηχανή του Χρόνου (https://www.mixanitouxronou.gr/mia-tenia-pou-prospathisan-na-exafanisoun-o-son-koneri-me-kotsida-kokkina-esoroucha-ke-nifiko/) την υπόθεση της ταινίας:

Η ταινία “Zardoz”, η οποία γυρίστηκε το 1974. Ο Σκωτσέζος ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε μία καλτ ταινία επιστημονικής φαντασίας με μαλλί κοτσίδα, ψηλές μπότες και ρούχα που μοιάζουν με κόκκινα «εσώρουχα». Η ταινία χάρισε στον Sean Connery το βραβείο της χειρότερης επαγγελματικής στιγμής της λαμπρής του καριέρας και θόλωσε προσωρινά τη σέξυ εικόνα του πρώην πράκτορα Τζέιμς Μπόντ. Ο ρόλος του μαλλιά, μουστακαλή, με περίεργη αίσθηση της μόδας ανθρωποκυνηγού εν ονόματι Zed στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Zardoz Ο ρόλος του δασύτριχου μακρυμάλλη και μουστακαλή εν ονόματι Ζέντ ξεπέρασε ακόμα και την πιο τρελλή επιστημονική φαντασία. Η βιομηχανική κοινωνία έχει καταρρεύσει Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Τζον Μπούρμαν (Όταν ξέσπασε η βία, Εξορκιστής ΙΙ, Εξκάλιμπερ), ο οποίος έστησε μια ταινία που εξελίσσεται στον 23ο αιώνα. Sean Connery in Zardoz -1974 Η Γη επέστρεψε στην βαρβαρότητα, σύμφωνα με το σενάριο. Οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: τους αθάνατους και τους εξολοθρευτές και υπακούν σε μία πέτρινη ιπτάμενη κεφαλή, τον θεό Ζάρντοζ, από τον οποίο παίρνουν εντολές. Ο άλλοτε Τζέιμς Μπόντ ανήκει, φυσικά, στους εξολοθρευτές και ακούει στο όνομα Ζεντ. Η παραγωγή της ταινίας κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια, από τα οποία 200 χιλιάδες ήταν ο μισθός του Σον Κόνερι. Δεν τα κατάφερε ωστόσο, στα ταμεία. Άμα θέλει η νύφη και ο γαμπρός… Sean Connery in Zardoz bride. Ο σκηνοθέτης του «Εξκάλιμπερ» κατάφερε να φορέσει στον πρώην Τζέιμς Μπόντ ακόμα και νυφικό! Αν και η φωτογραφία με τα κόκκινα εσώρουχα θεωρείται αναγνωριστική πόζα της ταινίας, το στιγμιότυπο με τον Κόννερυ ντυμένο νύφη, συγκεντρώνει σίγουρα όλα τα βλέμματα πάνω του…

ΥΓ. Οι  Σκοτεινοί κύκλοι προσπαθούν να διαγράψουν από τη μνήμη του κοινού αυτήν την ιδιαίτερη γκροτέσκ/καλτ ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά εγώ θυμάμαι! Την είχα δει σε μια άδεια αίθουσα στον κινηματογράφο ΕΛΣΗ στη Νέα Σμύρνη (Τζόυς, εσύ καθόσουν δίπλα μου ή ήσουν τότε πολύ μικρή για τέτοια βίαια θεάματα;).

Δεν υπάρχουν σχόλια: