Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Try Me – ροκ αναμνήσεις με βινύλιο που ξυπνούν τρυφερές μνήμες

https://www.youtube.com/watch?v=oSoAOwz_LVA




Ροκ αναμνήσεις με βινύλια βγβΘυμάμαι την περίοδο (ήταν το 1979) όταν πρωτο-άκουσα το Try Me από τον δίσκο Lights Out των UFO, φυσικά από βινύλιο. Μέναμε στη Βάρκιζα και το βαρύ έπιπλο με το πικ-απ βρισκόταν στο σαλόνι του σπιτιού.

Για την εμμονική επανάληψη ενός κομματιού χρειαζόταν να ακολουθηθεί μια χειροκίνητη διαδικασία: έπρεπε να σηκώσεις προσεκτικά το στέλεχος του πικάπ από το βινύλιο και να το επανα-τοποθετήσεις στην αρχή του κομματιού, χωρίς να είναι εύκολο πάντα να πετύχεις το σωστό σημείο του δίσκου. Σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με τη σύγχρονη εποχή που μπορείς να προκαθορίσεις να παίξει το CD δέκα (π.χ.) συνεχόμενες φορές το αντικείμενο του μουσικού σου πόθου, τότε, αν ήθελες να το ξανακούσεις, στο τέλος του κομματιού έπρεπε ο ίδιος να υποβληθείς στη διαδικασία να σηκώσεις το βραχίονα του πικάπ με προσοχή για να μη στραβώσεις την κεφαλή του (Shure, συνήθως). Αυτό το τελετουργικό επαναλαμβανόταν ακούραστα, δίνοντας αξία στο κομμάτι που επέλεγες να ακούσεις...

Τότε λοιπόν που πρωτο-άκουσα το Try Me των UFO, διήνυα μια Hard Rock περίοδο (στο μήκος των μαλλιών και στα ακούσματά μου), μου είχε κάνει εντύπωση πώς οι ροκ ήρωές μου UFO ακούγονταν κάπως μελό. Σε κάθε περίπτωση, αν μου έλεγαν τότε ότι τριάντα εννιά χρόνια αργότερα (σήμερα το πρωί!) θα έβλεπα τυχαία και με σχετική συγκίνηση το βίντεο από το εν λόγω κομμάτι με μόνο δύο από τα μέλη των UFO έπαιζαν σε αυτό το δίσκο, μάλλον δε θα τους πίστευα. Για τους γνώστες της ροκ, το τρυφερό αγόρι χωρίς μαλλάκια που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο, είναι ο γιός του καλύτερου -κατά τη γνώμη μου- ροκ drummer (ως περσόνα πίσω από τα drums) όλων των εποχών John Bonham των Led Zeppelin.

Έχει ο καιρός γυρίσματα.

Για να βάλω στην άκρη πράγματα που με ενοχλούν, επιλέγω αυτήν την ώρα να ασχοληθώ με θέματα ήσσονος σημασίας για τον περίγυρό μου, με κίνδυνο να τους φανώ αλλοπαρμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: