Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ελεύθερος πολιορκημένος χρόνος



Ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά εναγωνίως ελεύθερο χρόνο αλλά, δυστυχώς γι αυτόν, όταν τον βρίσκει βυθίζεται στην κατάθλιψη: έχει παρατηρηθεί οτι η κατάθλιψη είναι το κατ’ εξοχήν σπορ στον ελεύθερο χρόνο του σύγχρονου ανθρώπου! 

Θαμπωμένος από την εικόνα του ίδιου του εαυτού του σε στιγμές ματαιόδοξης αυτοεκτίμησης, ο άνθρωπος παραπονείται ότι έχει τόσα πολλά στο μυαλό του και με αυτά κουράζει το σώμα (για έναν ανεξήγητο λόγο, όχι το πνεύμα!). Κι όταν το σώμα μένει από δυνάμεις σαν το κουρασμένο αρκουδάκι από τη διαφήμιση των μπαταριών, το πνεύμα ακολουθεί κατά πόδας τον αποκαμωμένο συνεργάτη του και ατονεί. Τις στιγμές της έντασης, ιδέες δημιουργικές και παράγραφοι ολόκληρες για όσους τυχόν συγγράφουν, ξεπροβάλλουν με ένταση και απαιτούν να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Τις στιγμές της ατονίας πάλι, σκέψεις, εικόνες και λέξεις απ’ όπου θα μπορούσαν να προκύψουν μικρά διαμάντια κάποιου έργου ή θαυμάσιες εκφάνσεις ζωής,  προτιμούν να μείνουν ασφαλείς στα παρασκήνια. Μια ιδιόρρυθμη θλίψη επικαλύπτει όλες τις εστίες της ευτυχίας που υπάρχουν σε ανύποπτα τεράστιες ποσότητες ολόγυρα και ο ελεύθερος χρόνος πολιορκείται από την ανία.

Ίσως για την ευτυχία δεν απαιτείται ελεύθερος χρόνος, αλλά διαθέσιμος κι αυτό είναι θέμα επιλογής για τα καϋμένα τα αρκουδάκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: