Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ένας σύγχρονος άνθρωπος απολογείται... αλλά είναι ευτυχισμένος από την ζωή του!


Για να είναι ειλικρινής, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ακούσει φωνές από το υπερπέραν. Το πολύ-πολύ κάποιοι φοβισμένοι ψίθυροι από το βαθύ εντός του να προοσπάθησαν να σκάσουν μύτη αλλά κι αυτοί γρήγορα αποτραβήχτηκαν  όταν διαπίστωσαν οτι βρισκόταν εντελώς εκτός κάδρου για αυτούς. Δεν πρόλαβε να σκεφτεί τις συνέπειες του κύματος της αδιαφορίας που ακολούθησε γιατί είχε άλλα σοβαρά (νόμιζε!) πράγματα που τον απασχολούσαν. Ένιωθε μοναξιά όταν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι γύρω του που φώναζαν και διαγκωνίζονταν για μια στιγμή αληθινής προσοχής. «Δεν είναι επικοινωνία αυτό» σκεφτόταν και άνοιγε το βήμα του προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένοιωθε απεριόριστη συμπάθεια  για τα θύματα της ζωής και αντιπαθούσε τους θύτες. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους, του φαίνονταν αδιάφοροι. Την κρίσιμη στιγμή σήκωσε με επιτυχία βάρη που υπερέβαιναν τις συνηθισμένες δυνάμεις του και εγκατέλειψε στο πάτωμα μικρά πακετάκια με καλούδια που προορίζονταν για αυτόν, όχι μόνο από τους πλέον ανύποπτους αποστολείς, αλλά ακόμη και από αγαπημένους του οφειλέτες που απλώς προσπαθούσαν να τον εξοφλήσουν. Και τελικά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν τον εξόφλησαν αλλά περισσότερο τον όπλισαν με μια αδιαφορία που τον στοιχειώνει. Πιθανολογώ  οτι αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε κενά επικοινωνίας που μεγαλώνουν όσο έχει την τύχη να  ζει σε έναν περιβάλλοντα χώρο με αγάπη και προσοχή. Στην άκρη του μυαλού του, υπάρχει πάντα η αγωνία μήπως είναι ένας χαζοναζιάρης που κρατάει για τον εαυτό του μικρά μυστικά, την ώρα που η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να του προσφέρει λύτρωση.

Δεν πλαστογραφεί τις επιθυμίες ούτε τις ανάγκες του που, όσο μεγαλώνει γίνονται όλο και λιγότερες. Απλώς τις ντύνει με ενδύματα μεταφυσικών αποχρώσεων που μάλλον κρύβουν την ουσία παρά δίνουν ενδιαφέρον στην ουσιαστική φιλοσοφία επί του πρακτέου. Εκείνη την ώρα δεν μπορεί να πεί με σιγουριά αν έχει αποδεχτεί τον εαυτό του ή απλώς τον έχει συνηθίσει. Ο εμπλουτισμός των στεγανών με ψυχωφελείς ενασχολήσεις μπορεί να βοηθήσει το οικοσύστημα, ακόμη να συμβάλλει στη σωτηρία της ψυχής του. Απαντήσεις όμως, δεν μπορεί να του δώσει.

Όσο περισσότερο χαμηλών τόνων είναι ένα συναισθηματικό παραλήρημα, τόσο απομακρύνεται από το πεδίο της μάχης ως διακεκριμένος συνομιλητής που όμως δεν έλαβε τις απαντήσεις που ζητούσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: