Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Θετική ενάργεια, όχι ενέργεια!

Αόρατες καμπάνες κρούουν για τη συναισθηματική αφύπνιση πιστών και άπιστων. Ουαί, χωρίς αποτέλεσμα όμως...
Επαναλαμβάνουν όλοι μηχανικά οτι πρέπει να έχουμε θετική ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Και τί γίνεται τελικά; Οι άνθρωποι αποθηκεύουν τόνους θετικής ενέργειας και περιφέρονται σιωπηλοί με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο αποδοχής του μοιραίου που αποστρέφονται για να επιστρέψουν -χωρίς λύση- εκεί απ’όπου ξεκίνησαν. Και το χειρότερο, δεν αισθάνονται ηττημένοι! Μάλλον αυτό οφείλεται στο γλυκερό ζελέ της θετικής ενέργειας που τους καλύπτει.
Η βαθειά θετική στάση ζωής είναι μια φιλοσοφική πορεία μάχιμων ψυχών. Το επιφανειακό στούμπωμα με θετική ενέργεια, όχι. Υπάρχουν τριγύρω μας μελαγχολικοί και αγέλαστοι άνθρωποι που μπορεί, κατά βάθος να έχουν περισσότερο θετική στάση ζωής από άλλους πομποδώς εξωστρεφείς που καλούν τον περίγυρο να τους μιμηθεί και «να έχει θετική ενέργεια». Αλλά... η αίσθηση οτι αναβλύζει θετική ενέργεια από μέσα σου, δεν είναι, τελικά, στάση ζωής, ούτε κάτι που ενεργοποιείται κατά παραγγελία με το πάτημα ενός κομβίου.  Περισσότερο είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς άλλων μεθόδων και κανόνων, που είναι δύσκολο να αποσαφηνιστούν. Νομίζω πάντως οτι η ησυχία (Αθωνική ή, έστω απλή αστική!) είναι μια από αυτές. Και η συγκράτηση σκοτεινών ορμών μάλλον είναι. Πιθανότατα και η αποχή από καταστροφικούς λογισμούς. Γενικά, αναζητώ κάθε τι που απομακρύνει την χαζοχαρούμενη φλου αρτιστίκ αντίληψη οτι αρκεί η θετική ενέργεια και όλα θα πάνε καλά.
Όταν απομακρύνομαι από τον χώρο της επίπλαστης, ασαφούς ευδαιμονίας που τη δέχεσαι χωρίς να την εξηγήσεις γιατί είναι βολική, περνάω από στροβιλισμό γεμάτο επώδυνες ανησυχίες (μεταφυσικές και όχι μόνον!) που, προσώρας, με στοιχειώνουν. Μετά όμως, ακολουθεί η καθαρότητα λογισμών και συναισθημάτων και γνωρίζω πού βαδίζω. Που πηγαίνω, βέβαια, δεν το γνωρίζω. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό.
Θετική ενάργεια μου χρειάζεται εμένα, όχι ενέργεια...

Σ.Σ. Ενάργεια (Μείζον Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη: σαφήνεια, καθαρότητα λόγου, εκφράσεως, παραστάσεως)

Δεν υπάρχουν σχόλια: