Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Συζήτηση με έναν φιδέμπορα



Παραλήρημα σε χαμηλούς τόνους, κατά μόνας, αλλά σε κάθε περίπτωση, παραλήρημα. Με αφορμή τον κίνδυνο η ποδοσφαιρική ομάδα που αγαπώ παιδιόθεν να επιστρέψει στον κόσμο των διακρίσεων με μοιραίες ηθικές εκπτώσεις {όπως π.χ. να κερδίζει μουσαντένια πέναλτι: για τους λόγιους αναγνώστες που δε γνωρίζουν, αναζήτησα στοιχεία για να εξηγήσω τη λέξη “μουσαντένιος” στο https://www.periergos.gr: μουσαντένιος, λοιπόν, θα πει ψεύτικος, πλαστός και προέρχεται από το επίρρημα μουσαντά, «στα ψέματα, δήθεν». Κατά τον Ηλία Πετρόπουλο, στα Καλιαρντά, η αρχή βρίσκεται στη λέξη μουσαντό (= ψέμα) της καλιαρντής, που προήλθε από τη λέξη μούσι = ψέμα της κοινής νεοελληνικής, με ψευτογαλλική κατάληξη. Ο Κ. Δαγκίτσης είχε υποστηρίξει ότι το μουσαντά είναι τουρκικής αρχής. Όπως επισημαίνει ο Κ. Καραποτόσογλου, αρχή της λέξης είναι το τουρκικό musanna, που σημαίνει «πλαστός, εικονικός, πλαστογραφημένος», με επίδραση του αραβοτουρκικού musa'de = βοήθεια, αντίληψη}. Εν κατακλείδι, κέρδισε η ΑΕΚάρα ένα ψεύτικο πέναλτι πρόσφατα και οι οπαδοί της καθόλου δεν το χάρηκαν.
Mιλούσα επί παντός επιστητού με διακεκριμμένο φιδέμπορα (στη slag “φιδέμπορας” είναι ο ψεύτης, ο αερατζής): πρέπει να γνωρίζετε οτι ο εν λόγω κύριος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε ποδοσφαιρικά παπούτσια για περιστέρια και μάλιστα σε σχετικά μεγάλα νούμερα: το γεγονός οτι δεν πούλησε ούτε ένα ζευγάρι σε καμμία περίπτωση δεν απομειώνει την αξία του γεγονότος οτι με τη θαρραλέα του επαγγελματική κίνηση άνοιξε διάπλατα ένα παράθυρο στην αγορά. Μου έλεγε λοιπόν αυτός ο φιδέμπορας ότι οι μικρόψυχοι δεν πρέπει να λιγοψυχούν στη σημερινή εποχή: πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγετε μπροστά τους επειδή η εποχή μας μπορεί να αξιοποιήσει το κύριο χαρακτηριστικό τους (μικροψυχία) που παλαιότερα εθεωρείτο ως μειονέκτημα και αυτοί, επακόλουθα, μιάσματα της κοινωνίας. Πλέον η μικροψυχία θεωρείται ως δείγμα ωριμότητας αφού θα τους βοηθήσει να ανελιχθούν, και μάλιστα έρπειν. Μιλώντας δε για ερπετά, διαβάζω οτι καταρίπτεται ο μύθος τα φίδια είναι κουφά, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν αυτιά. Έρευνες στη Δανία αποκαλύπτουν οτι οι ήχοι προκαλούν δονήσεις στο κρανίο, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από το έσω αφτί των φιδιών. 

Αυτά λέγαμε με τον φιδέμπορα και μου παραπονιόταν ότι έχει γίνει η ζωή του ποδήλατο τον τελευταίο καιρό, γιατί οι δύσκολες συνθήκες βγάζουν από τον καθένα μας τον χειρότερό του εαυτό και αυτό μειώνει το συγκριτικό του πλεονέκτημα που, τόσον καιρό, τον βοηθούσε να επιπλέει άκοπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: