Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν (πρώτη εμφάνιση κειμένου: 20-9-2011)



Πρώτη δημοσίευση 20/9/2011

Μικρόνοες κατακαϋμένοι, άνθρωποι βρώμικοι στην ψυχή και καταδικασμένοι να πορεύονται στο βίο τους χωρίς ηθικό φύλο πορείας, περικυκλώνουν τη ζωή μας και αμαυρώνουν τα ιερά και τα όσια που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Στην αρχή (τότε που ακόμη μπορούσαμε) απαξιώναμε να τους βάλουμε στην θέση τους θεωρώντας τους ασήμαντο μέγεθος, αντιμετωπίζοντάς τους ως τους Κλαζομένιους της εποχής μας. Και αφήναμε ανεπούλωτα τα τραύματα που προξενούσαν στην κοινωνία μας. Μέχρι που τελικά αυτοί οι υπάνθρωποι έγιναν η κοινωνία.

Και τώρα, τί κάνουμε; Ποιος κήρυκας έχει το σθένος να διακηρύξει στην αγορά ένα σύγχρονο «έξεστι» χωρίς να φοβηθεί για τη σωματική του ακεραιότητα; Κι ακόμη χειρότερο: Ποιοι έφοροι θα του υποδείξουν να το κάνει;
Απογοητευμένοι, προχωράμε σε αποσιώπιση των ανησυχιών μας λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κοινωνικό feng shui της εποχής μας… επειδή ΚΑΙ η πνευματική φτώχεια θέλει καλοπέραση!

* Ας επιτραπεί στους Κλαζομένιους να ασχημονούν (όχι όμως σε εμάς). Τη φράση αυτή την είπαν οι έφοροι της Σπάρτης, όταν τους καταγγέλθηκε ότι οι απεσταλμένοι των Κλαζομενών λέρωσαν τους θρόνους τους στη γερουσία με καπνιά.
Από τη Βικιπαίδεια, με τη βοήθεια του βιβλίου του Τάκη Νατσούλη  «Το Λεξικό της Λαϊκής Σοφίας», εκδ. Σμυρνιωτάκης μαθαίνουμε τα ακόλουθα: Οι Κλαζομένιοι, οι κάτοικοι δηλαδή της πόλεως Κλαζομενές της Μικράς Ασίας, ήταν γνωστοί κατά την αρχαιότητα για τα χυδαία πειράγματά τους. Χωρίς καμιά διάκριση, πείραζαν τους πάντες με ένα δικό τους τρόπο, που κατά τα παραδιδόμενα από τους αρχαίους συγγραφείς ήταν πολύ βρώμικος. Αναφέρεται λοιπόν συγκεκριμένα ότι μερικοί Κλαζομένιοι πήγαν κάποτε στη Σπάρτη και καταμαύρισαν με καπνιά («κατησβόλωσαν») τους θρόνους των εφόρων της, που υπήρχαν στην εκεί Εκκλησία του Δήμου. Μόλις οι έφοροι το πληροφορήθηκαν, ανέθεσαν σε ένα κήρυκα να διακηρύξει τη φράση: «`Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», δηλαδή «είναι φυσικό για τους Κλαζομενίους να ασχημονούν».

Επαναφορά, 25/1/2018
Δεν έχει περάσει δα πολύς καιρός από την πρώτη δημοσίευση του παρακάτω σύντομου κειμένου: κι όμως, ο Σεπτέμβριος του 2011 φαντάζει σα να αφορά σε μια άλλη εποχή σε έναν άλλο τόπο. Φοβάμαι οτι σήμερα που έχει χαθεί η μπάλλα μέσα από τα χέρια μας, όλοι εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι της χώρας, με απορυθμισμένες συνειδήσεις δείχνουμε να αποδεχόμαστε τη χυδαιότητα που μας περιβάλλει κουνώντας μοιρολατρικά το κεφάλι μας. Την ίδια στιγμή -θεωρώ πολύ πιθανόν οτι-υπάρχουν τριγύρω μας άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που έχουν πέσει με τα μούτρα στο εύκολο κέρδος σε βάρος τως χώρας (εξ ού και η αλληγορική φωτογραφία μου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: