Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Shadow Play (https://www.youtube.com/watch?v=tNBwevLu2As)


Τρεις πολύ καλοί μουσικοί, τρία πολύ ταιριαστά ακόρντα κι ένας ταξιδιάρικος ροκ τίτλος: Shadow Play. Ένα από τα πιο εμφαντικά ροκ τραγούδια της ζωής μου. Δείτε το video με την εμφάνιση Rory Gallagher στο Montreux της Ελβετίας το 1979. Αν φτάσετε μέχρι το τέλος, θα τον δείτε να αποθέτει τη Fender Stratocaster κιθάρα του (1961 Stratocaster - Serial Number 64351) πάνω στη σκηνή και να της κάνει αέρα γιατί ήταν έτοιμη να πάρει φωτιά από την ένταση των στιγμών.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 ο Rory Gallagher εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Είχα τελειώσει το λύκειο είχα μπει στο πανεπιστήμιο αλλά δεν είχα ξεκινήσει ακόμη τις σπουδές μου. Έπαιζα τα παλαιότερα χρόνια σε διάφορα μικρά συγκροτήματα και είχα ήδη γνωρίσει τους μουσικούς συνοδοιπόρους μου: τον Αλέξανδρο Μολφέση, το Δημήτρη Χαραμόπουλο, τον Ντάνυ Συρίγο και τον Παντελή Καραγεώργη που έφυγε για την Αμερική  το 1985 και τώρα κάνει εκεί αξιοπρόσεκτη καριέρα ως Jazz πιανίστας και συνθέτης (παρακαλώ τα μέλη του σχολικού συγκροτήματος Ο ΑΣΒΟΣ όπου συμμετείχα να μη με παρεξηγήσουν).
Ήταν ιδανική περίοδος τότε για εμένα αφού μπορούσα να διατηρώ ζωντανό το ροκ όνειρό μου, χωρίς να είμαι ταλαντούχος μουσικός. Και το Σάββατο στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 ήμουν εκεί στη συνaυλία του Rory και μάλιστα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας! Που να φανταστώ ότι, 35 χρόνια αργότερα θα κυκλοφορούσα ένα βιβλίο που θα περιείχε το διήγημα The Νέα Φιλαδέλφεια experiment (όχι για τη συναυλία του Rory)...
Θυμάμαι ότι ήμουν εκεί, αλλά δεν θυμάμαι με ποιόν. Η συναυλία, μια απ’ τις πρώτες συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που έγιναν στη χώρα, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τον Περισσό. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του Rory «Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν κι όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σ ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε»....
Ο ιρλανδός
Rory γεννήθηκε στο Ballyshannon, County Donegal της Ιρλανδίας το 1948. Έγινε γνωστός στους μουσικούς κύκλους από τη συμμετοχή του στους "Taste", ένα blues rock και R&B power τρίο. Στη συνέχεια έκανε ένα δικό του τρίο, τον μπασσίστα του οποίου Gerry McAvoy (αυτόν που εμφανίζεται και στο video) τον είναι γνωρίσει σε μια μπυραρία της Αθήνας αλλά -κακώς!- δεν είχα δώσει τότε σημασία αφού δεν ήταν ο ίδιος ο Rory. Το 1971 ο Rory Gallagher ψηφίστηκε από τη μουσική εφημερίδα (που διάβαζα τότε ανελλιπώς) Melody Maker ως International Top Guitarist of the Year, αφήνοντας πίσω του τον Eric Clapton!
Δε θα ξεχάσω ποτέ μια δήλωσή του που είχα διαβάσει σε ένα περιοδικό της εποχής, αλλά τώρα που την αναζητώ (τη δήλωση!) στο διαδίκτυο είναι εξαφανισμένη και αρχίζω να φοβάμαι μήπως ήταν δημιούργημα της φαντασίας μου: Εμείς οι Ιρλανδοί θα πεθάνουμε κάποια στιγμή είτε από “british bullet” ή από “booze (ποτό στην αργκό).

Ε λοιπόν, ο Rory έφυγε στις 14 June του 1995, σε ηλικία 47 ετών και όχι από british bullet!

Σημείωση: κάποια υπενθυμιστικά στοιχεία ανέσυρα από τη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (http://www.mixanitouxronou.gr/) και τη Wikipedia.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: