Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΑΣΒΟΣ Η ιστορία του μεγαλύτερου ελληνικού συγκροτήματος



Κάθε φορά που η καλή μου σύζυγος μου ζητά να αδειάσουμε την αποθήκη του σπιτιού (λόγω ελλείψεως χώρου!) με την τρυφερή απειλή οτι θα πετάξει ό,τι βρει, πάντα ερευνώντας τα προς απομάκρυνση αντικείμενα βρίσκω μικρούς θησαυρούς: για άλλους ανθρώπους βέβαια μπορεί τα αντικείμενα που έμεναν κλεισμένα στο σκοτάδι να είναι παλιαντζούρες, για εμένα όμως είναι μικροί θησαυροί.

Και ιδού, χθες, Κυριακή, ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα που προσπάθησα να σώσω από το πέταμα, βρήκα ένα CD και μάλιστα όχι ένα αποιοδήποτε CD αλλά το BEST OF του θρυλικού ροκ συγκροτήματος από τα σχολικά μου χρόνια: Ο ΑΣΒΟΣ! 

To CD δεν περιέχει μόνο ακουστικό υλικό αλλά και μια φωτογραφία του group (της περιόδου 1979-1980) και ένα σύντομο “δημοσιογραφικό κείμενο” για την προσφορά του group στην Ελληνική ροκ σκηνή, γραμμένο με σαρκαστικό χιούμορ που δε θυμόμουν οτι είχα τότε:

Ένα μεγάλο συγκρότημα που σημαδεψε τη μουσική σκηνή της χώρας. Πέντε θαυμάσιοι μουσικοί –και άνθρωποι- που προσφέρουν συνθετικά διαμάντια και εκτελούν, στην κυριολεξία, κομμάτια δικά τους αλλά και άλλων συναδέλφων τους (σ.σ. π.χ. Bob Dylan!). “Πιάστε τους” φωνάζει κάποιος εκστασιασμένος φίλος του συγκροτήματος. Και πραγματικά, ο ΑΣΒΟΣ προσέφερε ποιότητα πέρα από κάθε προσδοκία που δύσκολα θα μπορούσε να πιάσει οποιοδήποτε άλλο μουσικό σχήμα. Κάθε λάθος νότα, κάθε ήχος που ακουγόταν παράτερος στα αυτιά ενός ακροατηρίου που δεν ήταν ακόμη έτοιμο για τόσο σπουδαία μουσική πριν από 20 χρόνια (όταν μεσουρανούσε το μεγάλο γκρουπ)/{σ.σ. θυμίζω οτι πλέον τα χρόνια που πέρασαν από την περίοδο των ηχογραφήσεων, ζωντανών και μη, είναι 37-38!}, βρίσκει σήμερα τη μεγάλη δικαίωση.
Εξ ονόματος της Ελληνικής ροκ σκηνής,
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΣΒΕ.

Σ.Σ. Με εξαίρεση τον -σπουδαίο, όπως εξελίχθηκε- επαγγελματία μουσικό Παντελή Καραγεώργη που σπούδασε στο New England Conservatory της Βοστόνης και έκτοτε ζει στη Βοστόνη παρουσιάζοντας συχνά τη δουλειά του σε Η.Π.Α., Καναδά και Ευρώπη, όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΑΣΒΟΥ δεν ασχολούνται πλέον με τη μουσική. Σκεφτόμουν: οι νεαρές Σουηδέζες καλλονές της εποχής Eva & Jeanette στις οποίες ο ΑΣΒΟΣ αφιέρωνε τότε κομμάτια του, πού βρίσκονται σήμερα; 

Αν υποψιαστώ ότι έχουν γίνει υπέρβαρες γιαγιές... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: