Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ένα άγνωστο -στον πολύ κόσμο- ιστορικό γεγονός: ο Κομφούκιος έφθασε στο αμήν και ανέκραξε «τσου-ρε-λάκι»!


Δε γνωρίζω αν έχετε μελετήσει εμβριθώς το έργο του -κινέζου-Κομφούκιου που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ., ελπίζω όχι γιατί εγώ δεν το έχω κάνει και, αν δεν το έχετε κάνει και εσείς (πράγμα που φαντάζει λογικό), μπορώ να αισθάνομαι ασφαλής οτι δεν θα εκτεθώ ανεπανόρθωτα στα μάτια σας... 

Με βάση βασικές πληροφορίες για τη ζωή του Κομφούκιου που έλαβα από τη Βικιπαίδεια (αφού, όπως σας αποκάλυψα άλλωστε εξ αρχής, δεν έχω εντρυφήσει το έργο του), οι συνθήκες της ζωής του είχαν ως εξής:

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζε Μα Τσιεν, ο Κομφούκιος γεννήθηκε το 551 π.Χ. στη μικρή πόλη Λου της χερσονήσου Σαντόνγκ στη βορειοανατολική Κίνα. Εκείνη την εποχή, η Κίνα ήταν χωρισμένη σε μικρά κρατίδια, υπολείμματα του ενιαίου βασιλείου Ζου, που κατέρρευσε μετά τις βαρβαρικές εισβολές το 771 π.Χ., τα οποία σπαράσσονταν από εμφύλιες διαμάχες. Με τον καιρό, η επιβίωση γινόταν όλο και δυσκολότερη, ειδικά για την τάξη των Σι (shi) ("ακόλουθοι ευγενών" ή "ιππότες"), από όπου προερχόταν και ο ίδιος ο Κομφούκιος. Οι ηγεμόνες των διάφορων κρατιδίων την εποχή εκείνη, άρχισαν να στηρίζονται στους διορισμένους διοικητές παρά στους τιμαριούχους ευγενείς ώστε να διοικούν τα εδάφη τους. Αυτή η κατάσταση αποστέρησε τους Σι των προνομίων τους, οδηγώντας τους στην παρακμή. Παρά ταύτα, η γνώση των αριστοκρατικών παραδόσεών (κάτι σα “savoir-vivre” μου φαίνεται αυτό!), τους βοήθησε να παραμείνουν πολύτιμοι (ως Σύμβουλοι Επικοινωνίας;) για τους ανταγωνιζόμενους βασιλείς.

Σε μικρή ηλικία, περίπου 3 ετών, ο Κομφούκιος έχασε τον πατέρα του και ορφανός αντιμετώπισε το φάσμα της ένδειας. Στα δεκαεννέα του χρόνια ήταν ήδη παντρεμένος αποκτώντας από αυτό το γάμο ένα γιο και δύο κόρες. Αμέσως μετά το γάμο του εργάστηκε για την οικογένεια Κι, της οποίας η δικαιοδοσία περιλάμβανε την περιοχή Τσόου, πρώτα ως επιμελητής των αποθηκών, και έπειτα ως επιθεωρητής των κήπων και των βοσκών. Στα 22 του ξεκίνησε να διδάσκει παιδιά αριστοκρατικών οικογενειών ως οικοδιδάσκαλος. Στην ηλικία των πενήντα, όταν στο θρόνο βρισκόταν ο Ντινγκ της Λου, αναγνωρίστηκαν οι ικανότητες του και διορίστηκε Υπουργός Δημόσιων Έργων και ακόλουθα Υπουργός Δικαιοσύνης. Αποφεύγω συνέργειες και συνειρμούς με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, καθώς είναι ένα θέμα που πονάει και ενοχλεί όλους εμάς, τους σύγχρονους έλληνες. 

Κατά τα φαινόμενα ο Κομφούκιος προσέβαλε κάποια μέλη της αριστοκρατίας της Λου και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του και να οδηγηθεί στην εξορία. Εκ νέου αποφεύγω συνέργειες και συνειρμούς με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Με την καλπάζουσα όμως εικονοπλασία του περίγυρου που με διακρίνει όπως μου έλεγε ο καθηγητής των Αρχαίων στο Λύκειο (τα έχουμε εξηγήσει παλαιότερα αυτά, ας μην επαναλαμβανόμαστε!), φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα του Κομφούκιου (ή "Διδάσκαλου Κονγκ" ή Κονγκ Φούτζι ή Κουνγκ-Φου-Τζου) να φθάνει στο αμήν από τους λόγους που τον οδήγησαν στην εξορία. Φαίρεται μάλιστα να αναφώνησε αγανακτισμένος «τσου-ρε-λάκι», αλλά η ιστορικότητα αυτού του περιστατικού ελέγχεται από τους (σοβαρούς) ιστορικούς...


Δεν υπάρχουν σχόλια: